Sydsjællands skove
Den sydligste del af Sjælland er et dødislandskab med flade bakker. Landskabet falder brat mod kysten i syd, og jorden er rig på kalk. Her ligger der en række skove helt ud til kysten, som er særegne på grund af de mange bakker, det bratte fald og den kalkholdige jord. I vest mellem Vordingborg og Nyråd ligger Dyrehave og Gamle Indelukke. Sydøst for Nyråd ligger Vintersbølle Skov. Efter 3 kilometer landbrugs- og sommerhusområde følger Store Fredskov og Lille Fredskov med den lille skov Kløften imellem sig. Derefter følger de to store skove Stensby Skov og Langebæk Skov og til sidst Østerskov, som slutter kæden af skove 2 kilometer før Gammel Kalvehave. Skovene er overvejende løvskov, og den smule nåleskov, der endnu findes, synes at blive erstattet af løvskov, når nåletræet fældes.Løvskovene er blandingsskov med mange forskellige løvtræer. I det sydligste Sjælland findes der en del mindre bække, som alle er klassificeret som ynglevandløb for ørreder.
Der findes næppe skønnere skove end de sydsjællandske når anemonerne blomstrer. Mange steder er skovbunden hvid, som var det nyfalden sne, så tæt vokser de hvide anemoner. Også den gule anemone ses i mængder, og i mindre omfang, men stadig talrig, den blå anemone findes også her. I skovene er der mange forskellige planter, som har sin hovedudbredelse i det sydøstlige hjørne af Danmark.
Danmarks Naturfredningsforenings mål og visioner for den fremtidige udvikling af området
Vandløbene i skovene bør nøje overvåges, således at de fortsat har en vandkvalitet, der gør dem til gode ynglevandløb for ørreder. En samlet overvågning og registrering af områdets spændende og unikke planteliv skal etableres. Der kan med fordel forsøges indgået frivillige aftaler med skovejerne om sikring og overvågning af særligt værdifulde plantesamfund i området.