Nyhed

God natur i Vordingborg Kommune - Hvordan får vi mere?

Den 10. april afholdt DN Vordingborg et velbesøgt og meget inspirerende arrangement om, hvor vi kan få mere og bedre natur i vores kommune. Omkring 70 engagerede deltagere var mødt op. Borgmester Mikael Smed præsenterede politiske mål og en jordnær tilgang. Forvaltningen fortalte om mål og praktiske resultater. DN kom med konkrete forslag til, hvor i kommunen vi kan skabe god, ny natur.

Vi havde en hyggelig og lærerig aften på biblioteket Kulturarkaden i Vordingborg.

Martin Vestergaard, som er formand for DN Vordingborg, indledte mødet med at byde velkommen til deltagere, politikere og medarbejdere fra forvaltningen. 

Borgmester Mikael Smed fortalte engageret om, hvordan han selv som spejder fik sin lyst til at beskytte naturen. Uden god natur i lokalområdet kunne de ikke have fået så gode oplevelser på ture og lejre.

Mikael fortalte om kommunens visioner om forbedring af naturen både til glæde for naturen selv og for brugerne af vores natur.

Nogle politikere kommer bare til sådanne møder, holder deres eget indlæg og forsvinder så igen. Mikael Smed var med fra han bød velkommen inden mødet til efter den afsluttende diskussion var slut. Han er reelt engageret. 

Derefter holdt viceborgmester Else-Marie Langballe Sørensen et indlæg om kommunens planer for naturen.

Flemming Kruse, næstformand i DN Vordingborg, fortalte om, at der i Vordingborg Kommune godt nok findes nogle naturområder af meget høj kvalitet såsom Møns Klint området og Ulvshale-Nyord. Men de er små, få og stort set statsejede. Sammenlignet med andre kommuner ligger vi kun på en 24.-plads blandt de 98 kommuner mht. natur i kommunen.

Poul Debois, Carsten Horup og Jimmy Spur Olsen fra kommunens Afdeling for Byg, Land og Miljø fortalte om rammerne for naturarbejde rent politisk og lovgivningsmæssigt, om hvad de gør rent praktisk og om nogle at de fine nye og forbedrede områder, de har været med til at lave.

Det er imponerende, hvad disse engagerede medarbejdere får skabt trods de snævre rammer og begrænsede ressourcer.

Dernæst fortalte Flemming Kruse om 10 områder i kommune, som ville være oplagte til at skabe ny og bedre natur. Det drejede sig om:

  • Borre Sømose
  • Busemarke Mose og Råby Sø
  • Sø ved Damsholte
  • Nogle lavbundsområder ved Knudshoved Odde
  • Svinø Nor
  • Sværdborg Mose
  • Områder ved Ambækken
  • Skove nord for Kulsbjerg
  • Marker på kridthøje på Østmøn
  • Marker på kridthøje vest for Stege Nor

Aftenen sluttedes af med diskussion og spørgsmål.